אלינור פבריקר, מקור ראשון 7.5.2025

מאז השבעה באוקטובר ואילוצי המלחמה גדל באופן יוצא דופן מספר הישראלים המטפלים בבני משפחתם החולים.

ח"כ טטיאנה מזרסקי ממפלגת יש עתיד יזמה שדולה בכנסת שתדאג לתנאיהם

גליה רוזנבליט היא אמא לחייל שנפצע ב"חרבות ברזל" ונכחה בכנס השקת השדולה. "עד 2011 טיפלתי באבי. מיד עם פטירתו אמי אובחנה עם אלצהיימר. ב-9 בפברואר 2024 עמרי בני הבכור, קצין בסיירת צנחנים נפצע אנושות. איבד רגל, ראייה בעין אחת ועבר עשרות ניתוחים. עצרתי את החיים שלי. 10 חודשים ישנתי על הרצפה ליד הילד. החיים ממשיכים והחברה מצפה שנמשיך לחיות רגיל. יש לי עוד שלושה ילדים בבית – בן נוסף בצבא שקיבל 'מיוחדת'. ילדה בת 17 וילד בן 12 שנשארו לבד בבית, בלי שום תמיכה רגשית ומעשית. אנחנו שקופים. רוצים שנחזור לשגרה אבל אין לנו אפשרות. רוב המשפחות לא מבקשות תמיכה כספית, אלא הכרה בכך שיש הרבה מעגלים לכל חייל שנפצע. כל המשפחה עברה פיגוע, שפוגש ויפגוש אותנו לאורך החיים".

"הפכתי ב-2022 לבת משפחה מטפלת באמי ונאלצתי להתמודד כאישה עובדת וכאם לילדה קטנה", אמרה עו"ס תהילה מזרחי, מנהלת תחום בכיר רווחה בנציבות שירות המדינה, "הרחבנו את סל הסייעים לבני משפחה מטפלים בנציבות שירות המדינה. העובדים מדווחים כי הסיוע מאפשר להם להמשיך להחזיק בעבודתם ולא להתמוטט. אנחנו רואים צמצום נרחב בימי מחלה והיעדרויות, משום הגמישות התעסוקתית שאנחנו מציעים. המדיניות אפשרה הגדלת הפריון והתפוקה".

ח"כ טטיאנה מזרסקי ממפלגת יש עתיד, היא זו שיזמה את הקמת השדולה בשיתוף עם הארגון הישראלי לבני משפחה מטפלים CareGivers Israel, "אני מתרגשת להשיק את השדולה הזו, כמי שמכירה מקרוב את ההתמודדויות והקשיים כבת להורים סיעודיים, ובעיקר את המשמעות שבטיפול בבני משפחה. אנו מציבים היום במרכז את עמוד השדרה הסמוי של החברה הישראלית: מיליון וחצי מטפלים ומטפלות".

רחל לדאני, מייסדת ומנכ"לית הארגון הישראלי לבני משפחה מטפלים, Israel :CareGivers "השקת השדולה היא ציון דרך משמעותי בדרך להסדרת מעמדם של בני משפחה מטפלים בחקיקה. אני עומדת כאן היום כמייסדת העמותה וגם מהמקום הכי אישי שיש – כבת זוג של גידי, שחלה והחלים ברוך השם מסרטן ובזכותו הבנתי מה המשמעות וההשלכות שכרוך בלהיות בת משפחה מטפלת. כבת להוריי האהובים, שאני מלווה אותם בהזדקנותם. ולצערי, מנובמבר 2023, כדודה לאחייני שנפצע אנושות במלחמה, והוא ומשפחתו נמצאים בתהליך שיקום ארוך, יום יומי  מורכב. אני מכירה מקרוב את העייפות התמידית. את הפחד. את הבדידות. את ההחלטות שצריך לקבל מבלי שיש לך מספיק מידע או זמן, את המאבקים הבירוקרטיים ואת המחיר האישי והמקצועי. תפקידנו ליצור תשתית שמגדירה בבירור מיהו 'בן משפחה מטפל' בישראל. לייצר מנגנונים לזיהוי שלהם. לבנות מאגר נתונים משולב, שיאפשר לזהות אותם בקופת חולים, בקהילה, בביטוח לאומי ולספק להם מידע ותמיכה מותאמת ובזמן. לייצר הכרה לאומית במעמדם של בני משפחה מטפלים, שתמסד בחוק את הסיוע לו הם ראויים. התמיכה בבני המשפחה המטפלים היא אינטרס חברתי ולאומי, בהיותם חלק בלתי נפרד מהחוסן הלאומי של ישראל".

יו"ר ועדת הבריאות, יונתן מישרקי לא נותר אדיש ואמר כי "על גורמים בממשלה לדאוג לכך שבני משפחה מטפלים יקבלו מידע זמין ועזרה, שמציעים הביטוח לאומי, הרווחה, קופות חולים ועוד".

אוהד גולדברג, מנכ"ל חברת התרופות אסטרהזניקה: "ליוויתי את אמי שנפטרה מסרטן בגיל 54, ומעולם לא שיתפתי את המנהל שלי, כי רציתי להפגין חוזק. לתעשייה תפקיד חשוב בתמיכה ובדאגה לבני משפחה מטפלים, שמצויים בסיטואציה שכולם יימצאו בה. באסטרהזניקה מועסקים  240 עובדים ואנחנו מבקשים להיות סמן ימני בתעשייה בנושא.  הקמנו בשיתוף פעולה מדהים עם עמותת CareGivres, פלטפורמה אינטרנטית שעובדים יכולים לזהות באמצעותה את היותם בני משפחה מטפלים. את הפלטפורמה הנחלנו ל-14 חברות במשק הישראלי".

קישור לכתבה